ERVAREN JAREN

Sinds 2011 organiseren wij bijeenkomsten Ervaren Jaren. Hier komen mensen samen om ervaringen te delen en met elkaar te leren, te ontwikkelen en te ontwerpen. Ervaren Jaren bijeenkomsten dienen dus een tweeledig doel, namelijk: methodiekontwikkeling voor empowerment van volwassen ex-uithuisgeplaatsten en het samen ontwikkelen van een methode om reflecteren op ervaring en deze om te zetten naar kennis. Hierdoor ontstaat er collectieve ervaringskennis die kan worden ingezet bij ontwikkelen van beleid en nieuwe vormen van hulpverlening. 

Het mes snijdt hiermee aan twee kanten: de principes van empowerment worden waargemaakt door de eigen ervaringen van de deelnemers in te zetten zowel kracht- als ook kennisbron en samen te bouwen aan een methodiek.

Welke vragen bespreken we graag?

- wat houdt je in het nu bezig over je jeugdervaringen? - welke factoren hebben meegespeeld of spelen mee in keuzes die je nu maakt? - wat heb je geleerd van je jeugdervaringen?  wat heeft je sterker gemaakt of maakt je sterker?  wat heeft je zwakker gemaakt of maakt je zwakker?  welke negatieve en positieve gevoelens heb je als terugkijkt op jeugdervaringen? Welk uniek talent heb je ontwikkeld? Wat zou je willen adviseren en aan wie? 

Thema's die aan de orde zijn geweest zijn: Rouw en Verlies, Diagnose last, Stigma's, Cognities van het huis van herkomst, Denken over later, Kinderen en intergenerationele veerkracht,  Hulpverleners: the good and the bad ones, Onderwijs genoten, Overlevingstalenten, Ervaringsdeskundigheid. Toekomen aan ontwikkelingstaken. 

Na het verschijnen het rapport van commissie de Winter, onvoldoende beschermd, blijkt dat er veel behoefte bestaat aan bijeenkomsten over dit thema. We zijn in voorbereiding voor een aantal bijeenkomsten Ervaren Jaren, voor mensen die te maken hebben met de gevolgen van geweld in de jeugdzorg. 

Eindrapport Commissie Onderzoek - De Winter: kinderen werden vanaf 1945 in de jeugdzorg onvoldoende beschermd tegen geweld | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl

Info volgt. Heb je vragen of wil je meer informatie? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.